“Jag skulle aldrig vilja bli en förälder som sätter på skärmen slentrianmässigt.”

Barnens läsvanor: Så bryter de trenden

Ny rapport från Statens medieråd visar att den nedåtgående trenden kring läsning bland barn verkar vända, och hemma hos tvåbarnsmamman Janna är läsningen en självklar del av vardagen. Även på pottan.

Höga barnskratt och tjut flyger genom den lilla lägenheten i norra Stockholm. Janna är en bokslukare och hon har två söner tillsammans med Magnus. Den äldsta heter Joar, 3 år och den yngsta heter Aki, 7 månader. Trenden bland barn har varit att de läst mindre de senaste åren enligt en rapport publicerad av Statens medieråd, vilket är en myndighet under Kulturdepartementet. Det har debatterats om det har berott på att barnens uppmärksamhet fångas av för mycket skärmtid. Nu har de lämnat en ny rapport för 2023 där det visar att trenden kring barnens läsning har vänt. Detta är baserat på en enkät från det föregående året där unga fick själva uppskatta sin läsning.

En man och en pojke som sitter på golvet och läser en bok tillsammans i ett tvättrum.
En kvinna läser halloween-inspirerad barnbok för två unga pojkar hemma i ett rum.
Ung pojke leker med färgglada pussel på ett träbord i ett rum.

Enligt myndigheten kommer fortsatta undersökningar att utföras för att kunna följa upp om trenden håller i sig eller ej.

Janna är mammaledig medan Magnus jobbar. Då läser hon gärna för och med pojkarna. 

- Varje dag läser familjen tillsammans i olika former. Vid matbordet, i lekrummet och till och med i badrummet. berättar Janna.

Att föräldrarna läser med och för sina barn när de är små är viktig för att barnen ska kunna utveckla sin språkförmåga och sitt ordförråd. Janna har alltid tyckt om böcker och det har lett till att läsandet blivit omtyckt av alla familjens medlemmar. Joar sträcker sig efter de muffins som står på bordet tills han blir ombedd att vänta in resten av sällskapet.

Han är energisk och äventyrslysten, men sätter de sig med en bok blir det tyst och han lyssnar eftertänksamt. Ibland pekar han på en av bokens illustrationer och inflikar något.

- Den ser ut som mamma!

På kvällen kollas det på storebrors favorit tv-serie "Spidey" som är en barnanpassad version av Spiderman. Till en början, erkänner Janna, hade hon velat vara helt skärmfri, men att hon nu använder skärmtiden som en avlastning för att kunna göra andra sysslor eller för att få egen tid.

- Jag skulle aldrig vilja bli en förälder som sätter på skärmen slentrianmässigt. Särskilt vid matbordet är det viktigt att låta bli för att Joar ska få lära sig att sitta still och äta.

En ung pojke i en husvagns- eller stugaöppning, klädd i vinterkläder och gult gummistövlar, ser förvånad ut.
Person läser en barnbok med bilder av pingviner i en frusen miljö.
Bild av ett bibliotek i en stad, med en glasfasad och en cafédel, omgiven av höstlöv och ett träd.

Jannas familj är i grunden lajvare (rollspel) där spelar fantasin stor roll. Det har även sipprat in i föräldraskapet. Därför är lekfull fantasi viktigt i barnens utveckling. Joar irrar runt och leker att familjen är olika karaktärer från böcker och tv-serier han har upplevt. Hans favoritlek är att han är Spidey. Mamma och pappa får turas om att vara superskurkarna “Green Goblin" och “Rhino”. Löven prasslar när jakten är i full gång på väg hem från förskolan.

Nu har regeringen föreslagit att kravet på användningen av digitala verktyg i förskolan ska slopas för att minska barnens skärmtid. På Joars förskola ser man inte att det kommer märkas skillnad när "skärmtvånget" i förskolan slopas. De använder sig av skärmar, men då för att spela musik och film, och för användning av det digitala läromedlet Tyra. Efter pandemin har de börjat ha lässtund på samlingarna på morgonen och det har hittills varit mycket uppskattat.

Även biblioteken har gjort satsningar för barnens läsning. Katarina Forsberg är samordnare för barn- och ungdomsverksamheten på Märsta bibliotek i Sigtuna kommun. 

- Vi har kunnat se en ökning av bokutlåningen bland unga jämfört med året före pandemin, 2019.

Huruvida det finns ett samband mellan rapporten från Statens medieråd och de utlåningar som skett är osäkert. Oavsett så har de satsningar som gjorts i kommunen sett ut att ha en positiv inverkan på barnens läslust.

- På biblioteket har vi märkt att många ungdomar finner läslusten och inspiration genom boktips på Tiktok, eller den delen av Tiktok som kallas för "boktok". Därför försöker vi på biblioteket köpa in populära böcker ganska snabbt för att barnen ska slippa vänta.

Andra exempel på satsningar är det läsningsfrämjande arbetet i samarbete mellan BVC, Förskolor och Sigtuna Kommuns bibliotek. Detta för att få vuxna att interagera språkligt med sina barn genom sång, rim eller läsning.

- Det är vår förhoppning att det här kan inspirera föräldrar att börja läsa mer för sina barn.

(Efternamn skrivs inte ut för att skydda barnen)